Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Un BMW cu ţigări din…

Un BMW cu ţigări din R.Moldova, reţinut în România

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.J.P.F. Galati – Biroul pentru Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere, Sectorul Poliţiei de Frontieră Oancea şi Detaşamentul de Sprijin Operativ, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au anihilat o reţea de contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova. S-au au confiscat 18.000 de pachete cu ţigări ce urmau a fi valorificate de către membrii grupării pe piaţa neagră, scrie Adevarul.

Totul a pornit de la o captură banală. În ziua de 23 iunie 2010, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P. F. Oancea au descoperit, in nordul localităţii Oancea, judeţul Galaţi, într-un autoturism marca „BMW”, în care se aflau doi cetăţeni români, aproximativ 5.000 pachete cu ţigări.

Sprijiniţi de autoritaăţle implicate, au fost aprofundate cercetările şi au fost efectuate simultan un număr de trei percheziţii domiciliare în comuna Oancea, în urma cărora au fost descoperite încă 13.000 pachete cu ţigări, fiind ridicate in vederea aplicarii sechestrului asigurator doua autoturisme, marca „BMW” si „Opel”, precum şi diferite obiecte si inscrisuri.

Din grupare fac parte sase persoane – cetateni romani cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani- toate fiind prezentate instantei in ziua de 25 iunie si primind mandate de arestare preventiva pentru 29 zile;

Valoarea totala a ţigărilor introduse în ţară se ridică la 38 000 lei, persoanele urmând a fi cercetate sub aspectul săvârşirii infractiunii de „constituire sau aderare la un grup infractional organizat, contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat”.

În ultimele 10 zile, poliţiştii de frontieră galăţeni au destructurat trei reţele de contrabandă cu ţigări, în total fiind arestate 13 persoane.

Investigaţiile

La sfarsitul anului 2009, politistii de frontiera galateni au intrat in posesia unor informaţii conform cărora pe raza comunei Oancea acţionează o retea de contrabanda cu tigari provenite din R. Moldova.

Astfel, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Galati, au fost demarate acţiunile specifice pentru probarea întregii activităţi infracţionale şi tragerea la răspundere a membrilor reţelei.

Investigaţiile, care s-au derulat pe parcursul mai multor luni de zile, au scos la iveala faptul că reţeaua este formată din mai multi cetăţeni români, cu vârste cuprinse intre 18 si 24 ani.

Cele şase persoane, E. Alexandru Cristian, B. Ionut, B. Emil, J. Abel, M. Marius si A. Costica, aveau diferite roluri în cadrul grupării, ocupandu-se cu trecerea ţigărilor peste  Prut, transportul, depozitarea acestora şi distribuirea pe piaţa neagră.
În urma actiunilor desfasurate  s-au confiscat 18.014 de pachete cu ţigări.

Modul de actiune al reţelei

Investigatiile au scos in evidenta faptul ca aceasta grupare infractionala era foarte bine organizata, modalitatea de actiune fiind urmatoarea :
– ţigările de contrabanda erau procurate de persoane din R. Moldova si apoi erau trecute de catre membrii retelei peste raul Prut cu o barca.
– ţigările erau apoi transportate si depozitate la domiciliile membrilor gruparii din com Oancea, jud. Galati, care se aflau foarte aproape de malul raului Prut, ulterior fiind distribuite pe piata neagră catre diferiti beneficiari.

Flagrantul

În noaptea de 23/24.06.2010, existând informaţii cu privire la organizarea de către membrii reţelei a unui transport de ţigări, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, sub coordonarea directă a procurorilor D.I.I.C.O.T. Galaţi, au descoperit într-un autoturism în care se aflau doi dintre membrii grupării, cantitatea de aproximativ 5.000 pachete cu ţigări.

Extinzând cercetarile, lucrătorii din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, Detasamentului de Sprijin Operativ si Sectorul P.F. Oancea, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T., au organizat şi efectuat simultan trei percheziţii la domiciliile membrilor grupării din Oancea.

Cu aceasta ocazie, au fost descoperite si ridicate in vederea confiscarii peste 13.000 pachete cu tigari, doua autoturisme folosite in activitatea infractionala, şi diferite obiecte şi înscrisuri.

În prezent, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. Galati, se efectuează cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de „constituirea sau aderarea la un grup infracţional„, „contrabandă” şi „trecere ilegală a frontierei de stat”, fapte prevăzute şi pedepsite de legislaţia în vigoare.

Oamenii legii au mai stabilit că valoarea ţigărilor introduse în ţară este de aproximativ de 38.000 lei.

Cei şase membri ai grupului au fost prezentati Tribunalului Galati de catre procurorii D.I.I.C.O.T. l Galaţi, acestia primind în data de 25 iunie a.c. mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Totodată s-a procedat la ridicarea în vederea continuarii cercetarilor a întregii cantităţi de ţigări, a doua autoturisme marca „BMW” şi „Opel”, fiind ridicat pentru cercetari şi un laptop marca „Asus” aparţinând membrilor grupului infracţional.

Poliţiştii de frontieră gălăţeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT Galaţi, continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a grupului şi identificarea tuturor membrilor grupării.

În ultimele 10 zile, poliţiştii de frontieră din cadrul I.J.P.F. Galaţi au destructurat trei grupuri infracţionale ce desfăşurau activităţi de contrabandă cu ţigări, 13 persoane primind mandate de arestare preventivă pentru 29 zile, mai notează Adevarul.